Jak poprawić koloryt skóry?
Nieodpowiednio odżywiona cera traci swa ładną barwę i staje się szara. Chcesz uniknąć tego rodzaju „niedoskonałości”? Zacznij sięgać po odpowiednie składniki odżywcze. Jakie? Oto kilka z nich.
1. Wiedz, że do utrzymania właściwego – zdrowego,ciepłego kolorytu cery potrzebne są witaminy i minerały.
2. Wzbogać swój codzienny jadłospis o witaminę K. Zmniejsza ona bowiem kruchość naczyń krwionośnych i likwiduje przebarwienia. Zjadaj więc szpinak, brokuły i szparagi.
3. W Twoim menu nie powinno braknąć także selenu. Jego zadanie to wspomaganie odporności i nadawanie skórze blasku. Selen znajdziesz m. in. w: rybach, roślinach strączkowych i kukurydzy.
4. Na talerzu powinnaś umieścić też beta – karoten, który nadaje cerze bardzie opalony odcień. Jedz zatem paprykę, brokuły i szpinak.