Co do dekoracji ciast?
Każdy wypiek pięknie wygląda, jeśli jest starannie wykończony. Czym dekorować ciasta?
W domu możesz własnoręcznie przygotować słodkie polewy, i masy. Ich zaletą jest to, że nie zawierają sztucznych barwników i dodatków. Pamiętaj, że mimo, iż są naturalne to nie nadają się do kilkudniowego przechowywania.
- Na polewę przygotuj pól kostki masła, 3 łyżki cukru, 3 łyżki wody i 3 łyżki gorzkiego kakao. Masło rozpuść w rondelku dodaj cukier i mieszaj przez 3 minuty. Następnie wlej wodę i wsyp kakao. Gotuj przez kilka minut, aż polewa będzie gładka.
- Na przygotowanie marcepanu potrzebujesz 20 dag suszonych migdałów, 15 dag cukru pudru, 2 łyżki likieru amaretto lub 2 łyżki wody i odrobinę olejku migdałowego. Na stolnicę wsyp migdały, cukier puder wlej likier lub wodę z olejkiem i ugniataj składniki przez 6 minut do uzyskania gładkiej masy. Uformuj z niej wałek potem zawiń w folię i włóż do lodówki, aż masa stężeje.
- Do wykonania polewy lukrowej przygotuj 20 dag cukru pudru jedno białko i sok z cytryny. Cukier przesiej przez sitko dodaj białko i sok. Wszystko utrzyj na gładką masę. Zamiast soku z cytryny możesz dodać mleko lub sok wiśniowy. Polewa będzie biała lub czerwona.