Jaka forma do pieczenia?

Rzeżucha jest smaczne, dostarcza wiele cennych witamin i pięknie wygląda jako ozdoba (nie tylko na wielkanocnym stole).
Jeśli chcesz wyhodować własną rzeżuchę nie powinnaś mieć z tym większych problemów. Przygotuj niewielki talerzyk albo miseczkę. Dno naczynia wyłóż ligniną albo watą. Obficie zmocz podłoże wodą. Następnie wysyp na tak przygotowane podłoże nasionka rzeżuchy. Pamiętaj, aby wysiać je możliwie gęsto – dzięki temu roślinka ładnie się rozrośnie.
Zwróć uwagę także na to, aby swoją „uprawę” położyć w ciepłym i widnym miejscu. Najlepiej sprawdzi się parapet. Nie zapominaj o tym, aby kiełkującą roślinkę cały czas dość obficie podlewać. Już po kilka dniach rzeżucha powinna przemienić się w gęstą, zieloną kępkę.