Jaka forma do pieczenia?
W sklepach znajdziesz mnóstwo blaszek i form do pieczenia ciasta. Czym się różnią i jak ich używać?
- Blaszana – tradycyjna forma do pieczenia ciasta, nadaje się do różnych wypieków. Niestety jest dość cienka, dlatego musisz pilnować, aby ciasto się nie przypaliło. Szybko także rdzewieje (rdzę możesz usunąć sokiem z cebuli).
- Blaszana z sylikonem – znakomita do ciast ucieranych oraz popularnych drożdżówek. Dzięki sylikonowej powłoce wypieki się nie przypalają, musisz jednak uważać, aby jej nie porysować.
- Z żaroodpornego szkła – jest dość gruba i ciężka, dzięki czemu ciasta się w niej nie przypalają. Nie nadaje się jednak do pieczenia ciasta francuskiego, ponieważ dość powoli się rozgrzewa.
- Stalowa pokryta teflonem – uniwersalna forma do wszystkich rodzajów ciast.
- Sylikonowa – dobra do wypieków lekkich (biszkoptów, drożdżówek), można w niej zamrozić ciasto, dzięki elastycznym ściankom łatwo wyjąć z niej ciasto.