Jak zrobić pisanki?
Do kolorowania pisanek wcale nie musisz używać barwników chemicznych. Z powodzeniem jajka możesz piękne ozdobić dzięki naturalnym barwnikom.
Żółty odcień uzyskasz na przykład gotując jajka przez chwilę w wywarze z cebuli. Taką barwę dają także gałązki brzozy, szafran, nasiona kminku.
Odcień czerwony uzyskasz, gdy ugotujesz jajka w soku z buraków ćwikłowych, korze drewna sandałowego albo wywarze z bzu. Pamiętaj jednak, że barwa będzie jednak nieco zgaszona. Jeśli chcesz uzyskać bardziej żywy kolor, dodaj do wywaru odrobinę octu.
Barwę zielonkawą zapewni sok ze szpinaku, gotowane łodyżki żyta oraz kora olchy. Jeśli chcesz, aby odcień był bardziej wyraźny, musisz po prostu dłużej pozostawić jajka w wywarze.
Odcień niebieski można otrzymać poprzez gotowanie jajek z nasionami malwy albo owocami tarniny.