Jak przechowywać sałatę?
Często przyrządzasz sałatę? To delikatne warzywo wymaga odpowiedniego przechowywania.
Sałata bardzo szybko traci jędrność. Jeśli chcesz, aby dłużej była chrupka musisz stosować kilka zasad. Warto pamiętać, że najdłużej (około tygodnia ) swoje walory zachowują odmiany o grubszych liściach, np. cykoria czy sałata lodowa.
Sałatę możesz przechowywać w całości. Wtedy jednak zawiń główki w wilgotny papier i włóż do lodówki. Możesz również wstawić główkę do naczynia z wodą. Pamiętaj jednak o tym, aby uprzednio naciąć głąb główki na krzyż.
Sałatę najlepiej jednak podzielić na pojedyncze liście i wrzucić je do foliowej torebki. Gdy po wyjęciu z folii listki będą nieco zwiędłe możesz włożyć je na 10 minut do zimnej wody zmieszanej z sokiem wyciśniętym z cytryny.