Co na kuchenne wpadki?
Autor: Paulina Mazur, Kategoria: Dom
Przypaliłaś ciasto? Pieczeń wyszła zbyt sucha? Sprawdź co zrobić aby uratować niezbyt udane potrawy.

- Jeżeli przesoliłaś zupę to wrzuć do niej dwa białka z kurzych jajek. One wchłoną nadmiar soli. Po kilku minutach zetną się i wtedy możesz je wyjąć za pomocą łyżki.
-
Jeżeli zupa wyszła zbyt tłusta, odstaw ją w chłodne miejsce. Po schłodzeniu się z powierzchni zupy usuń tłuszcz.
-
Do słonego sosu dolej wody, mleka lub śmietany.
- Jeśli chcesz obrać gorące ugotowane warzywa to zalej je zimną wodą
i odstaw na kilka minut.
- Powiędnięta natka pietruszki odzyska swój wygląd jeśli przepłuczesz ja ciepłą wodą.
- Gdy liście sałaty straciły jędrność włóż je do miski z wodą i cytryną.
- Jeśli ciasto w piekarniku zbyt szybko się piecze, a boisz się, że środek będzie surowy przykryj je pergaminem lub folia aluminiową.
- Jeśli trudno Ci obrać cebule to włóż ją na kilka minut do ciepłej wody.
- Jeśli przypieczesz wierzch ciasta cieniutko odkrój jego zwęglone fragmenty i posyp cukrem pudrem.
- Jeśli upiekłaś zbyt suchą pieczeń możesz ją pokroić na plastry
i włożyć do gorącego sosu na kilka minut.
Zobacz też: