Jak smażyć ryby?
Ryby najczęściej podajemy smażone. Warto jednak zrezygnować z niezdrowej panierki i poszukać alternatywnych metod smażenia.
1. Świeże filety – najlepiej wybierać te ze skórką. Rozpadają się one bowiem o wiele wolniej niż tuszki czy dzwonki rybne. Warto pamiętać jednak, że najlepiej układać je na patelni skórką do dołu. Jeśli filety są cieniutkie nie musimy ich przewracać na drugą stronę.
2. Mrożone – koniecznie trzeba przed smażeniem rozmrozić i wysuszyć. Pozostałe w filecie kosteczki lodu mogą bowiem sprawić, że ryba będzie niepotrzebnie się kruszyć. Gdy chcemy zaoszczędzić czas mrożone filety możemy włożyć na chwilkę do mikrofalówki.
3. Panierkę możemy zastąpić odrobiną mąki. W takim wypadku warto również dodać do tłuszczu szczyptę soli – dzięki temu ryba nie będzie przywierać do patelni.