Jak urządzić spiżarnię?
Robisz dość często przetwory?chcesz je we właściwy i uporządkowany sposób przechowywać? Oto kilka podpowiedzi.
1. Pamiętaj, że spiżarnia powinna być jak najlepiej wentylowana. Takie pomieszczenie na przetwory nie musi być duże, ale powinno być jednak chłodne.
2. Wiedz, że doskonała spiżarnia powinna posiadać bardzo stabilne regały. Pamiętaj, że jeżeli planujesz zrobić sporo przetworów, to musisz mieć dużo pólek, które zniosą ciężar napełnionych słoików.
3. Jeżeli będziesz w spiżarni przechowywać przyprawy czy sosy i inne spożywcze produkty, to musisz umieścić w spiżarni pojemne kosze i pudełka.
4. Pamiętaj, że słoiki z przetworami musisz opisać, by później wiedzieć, gdzie co masz. Produkty, po które będziesz sięgać częściej umieść na środkowych półkach, zaś te które niedługo musisz zużyć z przodu.