Jak zrobić masę marcepanową?

Masa marcepanowa to doskonała ozdoba każdego tortu. Choć w sklepach można dostać gotową, można przygotować ją samodzielnie. Jak to zrobić?

Wykonywanie masy marcepanowej

Do jej wykonania potrzebne są: 10 dag mielonych migdałów bez skórki (można kupić gotowe w sklepie), 10 dag cukru pudru, białko.

Wszystkie składniki należy ze sobą połączyć, a następnie ucierać na gładką masę. Kolejnym krokiem jest jej rozwałkowanie na cienki placek. Na koniec wystarczy obłożyć tort równomiernie, a nadmiar odciąć. Z pozostałej masy marcepanowej można wyciąć dodatkowe dekoracje tortu.

Kolor masy marcepanowej można zmienić, dodając dowolnego barwnika spożywczego. Takie produkty dostępne są w większych sklepach.

Zobacz też:

Czym wyczyścić garnki?

Czyszczenie garnków

Jak wręczać kwiaty?

Wręczanie kwiatów

Jak przechowywać owoce?

Przechowywanie owoców w lodówce

Jak przechowywać warzywa?

Przechowywanie warzyw w lodówce

Jak prasować?

Prasowanie ubrań

Jaka sokowirówka?

Sokowirówka

Jak wybrać aparat?

Aparat fotograficzny

Jak zrobić skalniak?

Skalniak

Jak pielęgnować orchidee?

Biała orchidea

Jak zrobić wielkanocne dekoracje?

Wielkanocne dekoracje

Jak usunąć kamień?

Preparaty do usuwania kamienia

Jak podlewać kwiaty?

Podlewanie kwiatu

Jak sprzątać łazienkę?

Preparaty do sprzątania w łazience

Co zabrać na piknik?

Koszyk piknikowy

Jak położyć wykładzinę?

Wykładzina

Jaką lodówkę kupić?

Lodówki

Jakie kwiaty do ciemnego pokoju?

Paproć - kwiat nie lubiący światła

Jakie oświetlenie nad stołem?

Oświetlenie nad stołem

Jak zrobić obrączki do serwetek?

Obrączki na serwetki

Jak udekorować stół?

Udekorowany stół

Warto wiedzieć

Czyszczenie podłogi

Jak myć podłogę?
Dom

Wyróżniona porada

Żelazko

Jak wybrać żelazko?
Dom