Jakie kieliszki do czego?
Organizujesz przyjęcie? Zastanawiasz się, w jakich kieliszkach podawać konkretne rodzaje alkoholu? Sprawdź, jakimi zasadami należy się kierować?
Z długich i smukłych kieliszków pije się najczęściej szampana oraz wina musujące.
Podając koniak lub brandy, należy robić to w tzw. koniakówkach, czyli kieliszków w kształcie pękatej beczki - na krótkich nóżkach.
Martini należy podawać w kieliszkach, których czarka przypomina lejek.
Whisky należy podawać w szerokich i niskich szklankach w kształcie walca. Najczęściej mają one grube dno. W takich szklankach podaje się również inne alkohole pite wyłącznie z lodem.
Wybór kieliszków do wina jest bardziej skomplikowany. Wszystko zależy od gatunku. Najogólniej jednak przyjmuje się, że wina czerwone pije się w kieliszkach z dużą czaszą. W przypadku win białych wystarczą mniejsze i węższe kieliszki.