Co jeść po chemioterapii?
Chemioterapia jest metodą lecznicą, która pozwala na zatrzymanie rozwoju komórek nowotworowych. Choć pomaga, niszczy organizm i zmniejsza odporność. Dlatego bardzo ważna jest odpowiednia dieta.
Białka są podstawą jadłospisu osoby, która przeszła chemioterapię. Szybką regenerację daje dieta lekko strawna ze sporą ilością protein. Ważne, by dostarczyć organizmowi 100-120 g białka każdego dnia.
Istotne znaczenie ma dostarczenie odpowiedniej dawki węglowodanów, które są źródłem energii. Dlatego warto spożywać bułki, sucharki, herbatniki, makarony.
Nie można zapominać o tłuszczach, szczególnie w postaci masła i słodkiej śmietanki. Zaś do sporządzania potraw polecany jest olej rzepakowy i oliwa z oliwek.
Ważne jest dostarczenie odpowiedniej dawki witamin i minerałów, dzięki którym organizm może się regenerować.