Jak przechowywać żywność w lodówce?
Każdej Pani domu zdarza się wyjąc z lodówki niekoniecznie świeży produkt, który potem trafia do kosza. Jak unikać takich sytuacji?
Nasz problem tkwi w tym, że wkładając do lodówki żywność nie zastanawiamy się na którą półkę mamy położyć jedzenie. Zazwyczaj kładziemy tam gzie jest wolne miejsce. W chłodziarce temperatura nie jest jednorodna. Żywność należy wkładać na odpowiednie miejsca zachowując świeżość na dłużej.
- W zamrażarce w każdej z szuflad powinny znaleźć się artykuły spożywcze, które są szczelnie opakowane z widoczną datą ważności.
- W pojemnikach lodówki tuż nad zamrażalnikiem należy przechowywać owoce i warzywa.
- Na dolnej i środkowej półce najlepiej trzymać surowe mięso, twarogi, wędliny, koktajle. Wędlinę wkładaj do pojemnika z pokrywką.
- Na górną półkę kładź resztki z obiadu i zapas sera żółtego.
- Górna półka na drzwiach to miejsce wyłącznie dla jajek.
- Środkowe półki to miejsca do przechowywania przypraw w płynie musztardy, koncentratu, sosów, dżemów, a także niektórych leków.
- Dolna półka przeznaczona jest dla kartonów z sokami, mlekiem i napoi w wysokich butelkach. Dwa razy w miesiącu myj wnętrze lodówki aby utrudnić rozwój bakteriom.