Jak udekorować ciasto?
Jeśli uwielbiasz piec i dekorować swoje wypieki, wcale nie musisz sięgać po gotowe rozwiązania. Większość z nich można samodzielnie przygotować.
1. Polewa czekoladowa - w garnuszku zmieszaj 5 dag cukru, 5 dag masła, 2 łyżki śmietanki i 2 łyżki kakao. Całość podgrzewaj do momentu zgęstnienia masy.
2. Lukier - 20 dag cukru pudru i 2 łyżki soku z cytryny utrzyj na gładką masę.
3. Złociste płatki - 10 dag płatków migdałów wsyp na rozgrzaną patelnię (musi być sucha). Cały czas mieszając, lekko je podgrzewaj do momentu aż się zarumienią.
4. Czekoladowe wiórki - tabliczkę czekolady rozpuść w kąpieli wodnej, dodając jedną łyżkę wody. Wylej cienką warstwę na blachę. Po wystudzeniu „zeskrobuj” cienkie wiórki, używając szpachelki.