Jak zrobić ocet jabłkowy?
Ocet jabłkowy - zdaniem wielu kobiet - jest doskonałym środkiem odchudzającym. Choć można dostać go w sklepach, warto pokusić się o samodzielne jego przygotowanie. Poniżej przepis.
1. Jabłka umyj i zetrzyj na tarce - razem ze skórką oraz gniazdami nasiennymi. Całość umieść w kamiennym garnku. Dodaj przegotowaną i przestudzoną wodę w proporcji 1:5 (na 1 kg jabłek daj 5 szklanek wody) oraz 1 dag drożdży i niewielki kawałek chleba razowego na zakwasie.
2. Naczynie przykryj ściereczką lnianą i obwiąż. Postaw w ciepłym miejscu na 10 dni. Od czasu do czasu (2-3 razy dziennie) zamieszaj łyżką.
3. Pulpę po fermentacji przecedź przez sito z gęstymi oczkami. Dodaj miód (1 łyżeczka na 1 l) i przykryj znów naczynie ściereczką. Pozostaw na 4 tygodnie w ciepłym miejscu.
4. Powstały ocet przefiltruj przez gazę i przelej do butelek.