Jak zrobić polewę?

Często ozdabiasz ciasta polewą czekoladową? Ale niejednokrotnie wsiąka w placek i nie wiesz jak sobie z tym poradzić?

Polewa

Jeśli chcesz, aby przygotowana przez Ciebie polewa nie wsiąkła w ciasto możesz zastosować pewną sztuczkę. Otóż najlepiej wierz biszkoptu czy tortu, który chcesz przyozdobić polewą czekoladową jest najpierw posmarować cienką warstwą marmolady.

Pamiętaj jednak, aby była ona gorąca, ponieważ wtedy ciasto wchłonie właśnie ją, a nie położoną na wierzch polewę. Gdy chcesz, aby polewa pięknie błyszczała dodaj do niej odrobinę mocnego alkoholu. Może to być  łyżka stołowa rumu bądź wódki.

Pamiętaj, aby ciasta nie wstawiać do lodówki – dzięki temu polewa nie zmatowieje.

Zobacz też:

Jakie przystawki z pomidorów?

Przystawka z pomidorów

Jak smażyć ryby?

Smażenie ryby

Co na szybkie gotowanie?

Folia aluminiowa dla szybszego gotowania

Jakie ozdoby z wrzosów?

Ozdoby z wrzosów

Jakie naczynia ceramiczne?

Naczynia ceramiczne

Jak prasować jedwab?

Prasowanie jedwabiu

Jak podzielić pokój?

Dzielenie pokoju

Jak zaaranżować pokój?

Aranżacja pokoju

Jak obudować wannę?

Obudowana wanna

Jaka wanna bez obudowy?

Wanna bez obudowy

Suszarka do łazienki - jak ją zrobić?

Suszarka w łazience

Jak uszczelnić okna?

Uszczelnieni okien

Co na krótkie zasłony?

Krótkie zasłony

Jak usunąć kamień z czajnika?

Czajnik

Jak przechowywać książki?

Przechowywanie książek

Domowa biblioteka - jak ją zrobić?

Domowa biblioteka

Jak zrobić mydełka?

Mydełka

Co na owady?

Spray na owady

Oszczędne ogrzewanie - jak postępować?

Oszczędne ogrzewanie

Żywa choinka - jak wybrać?

Żywa choinka

Warto wiedzieć

Czyszczenie podłogi

Jak myć podłogę?
Dom

Wyróżniona porada

Żelazko

Jak wybrać żelazko?
Dom