Jakie pierwiastki są ważne dla kobiet?
Wiemy, jak ważne są witaminy w naszej diecie, ale czy podobną uwagę poświęcamy składnikom mineralnym? Ich też czasem brakuje, dlatego bardzo ważne jest zwrócenie na nie uwagi...
W organizmie człowieka odnaleziono prawie 80 pierwiastków. Są odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie kości, mięśni, dodają energii, wspomagają pracę serca. Niektóre z nich można nazwać kobiecymi ponieważ są odpowiedzialne za różne schorzenia i dysfunkcje, które częściej dotykają kobiety, np anemia, depresja, osteoporoza.
O niedoborze tych pierwiastków organizm na początku daje znać bardzo subtelnie. Warto znać te objawy, żeby w razie potrzeby wprowadzić do diety odpowiednie produkty żywnościowe lub sięgnąć po suplementy.
Magnez
- Odpowiada za: skurcze i rozkurcze mięśni (w tym serca!), działa antystresowo, antydepresyjnie, współuczestniczy w tworzeniu kości i zapewnia dobry stan zębów.
- Kiedy go brak: dokuczają nam skurcze mięśni (skaczące oko, skurcz łydek), problemy z koncentracją, spadki nastroju, zaburzenia rytmu serca, wypadanie włosów.
- Produkty bogate w magnez: pestki dyni, pomidory, gorzka czekolada, migdały, kasza gryczana, szpinak.
Potas
- Odpowiada za: regulację gospodarki wodnej organizmu, dostarczając potas, usprawniają dotlenianie mózgu, poprawiają zdolność myślenia i koncentrację. Zapobiega nadpobudliwości i apatii.
- Kiedy go brak: Skutki niedoboru potasu dla człowieka to osłabienie organizmu, zmniejszenie kurczliwości mięśnia sercowego, ogólne osłabienie mięśni. Częstym objawem niedoboru potasu jest puchnięcie nóg, nadciśnienie, nieregularne bicie serca, skurcze mięśni, a także zdenerwowanie i zmęczenie.
- Produkty bogate w potas: ziemniaki, surowe buraki, brukiew, bakłażany, cukinie, czosnek, agrest, banany, czekolada, pomidory.
Cynk
- Odpowiada za: odporność organizmu i przemianę materii. Pomaga regenerować się włosom i paznokciom, przyspiesza gojenie ran, wspomaga pracę mózgu.
- Kiedy go brak: możemy mieć zaburzenia smaku i łaknienia, mamy kłopoty z pamięcią, włosy i paznokcie łatwiej ulegają uszkodzeniom, rany goją się wolno.
- Produkty bogate w cynk: pestki słonecznika, owoce morza, mięso drobiowe, chleb razowy, migdały.
Żelazo
- Odpowiada za: budowanie hemoglobiny, zwiększa kondycję organizmu.
- Kiedy go brak: można cierpieć na niedokrwistość, bladość, wypadanie włosów, łamliwość paznokci, niewydolność organizmu.
- Produkty bogate w żelazo: pestki dyni, kakao, żółtko jaja, wołowina, szpinak, wątróbka drobiowa.
Wapń
- Odpowiada za: dobry stan kości i zębów, korzystnie wpływa na mięśnie (w tym serce!) poprawia nastrój, pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi.
- Kiedy go brak: kości stają się bardziej odporne na złamania, skurcze mięśni stają się częstsze, mamy problem z zatamowaniem krwi po skaleczeniu.
- Produkty bogate w wapń: żółty ser, sardynki, nać pietruszki, orzechy laskowe, brokuły.