Co można zrobić z owoców?

Owoce możesz utrwalić na wiele sposobów.

Przetwory z owoców

1.     Zagęszczanie – proces polega na usunięciu nadmiaru wody poprzez odparowanie. Owoce należy gotować w dużym, najlepiej płaskim naczyniu. Ta metoda sprawdza się przy przygotowaniu galaretek, powideł, konfitur, dżemów.

2.     Pasteryzacja  - w ten sposób utrwala się przede wszystkim kompoty i owoce w syropie.

3.     Kwaszenie – ta popularna metoda przetwarzania warzyw sprawdzi się również w przypadku jabłek. W tym procesie z cukru zawartego w owocach dzięki fermentacji powstaje kwas mlekowy, który przedłuża trwałość przetworu.

4.     Utrwalania alkoholem – proces ten wykorzystywany jest do wytwarzania wina i rozmaitych nalewek. Sok owocowy zyskuje trwałość dzięki procesom fermentacji albo zmieszaniu go z alkoholem.

Zobacz też:

Jak dbać o buty?

Dbanie o buty

Jak naprawić buty?

Buty do naprawy

Jak ozdobić ścianę?

Ozdobiona ściana

Jakie ozdoby z polnych kwiatów?

Bukiet z polnych kwiatów

Jak zrobić polewę?

Polewa

Jakie przystawki z pomidorów?

Przystawka z pomidorów

Jak smażyć ryby?

Smażenie ryby

Co na szybkie gotowanie?

Folia aluminiowa dla szybszego gotowania

Jakie ozdoby z wrzosów?

Ozdoby z wrzosów

Jakie naczynia ceramiczne?

Naczynia ceramiczne

Jak prasować jedwab?

Prasowanie jedwabiu

Jak podzielić pokój?

Dzielenie pokoju

Jak zaaranżować pokój?

Aranżacja pokoju

Jak obudować wannę?

Obudowana wanna

Jaka wanna bez obudowy?

Wanna bez obudowy

Suszarka do łazienki - jak ją zrobić?

Suszarka w łazience

Jak uszczelnić okna?

Uszczelnieni okien

Co na krótkie zasłony?

Krótkie zasłony

Jak usunąć kamień z czajnika?

Czajnik

Jak przechowywać książki?

Przechowywanie książek

Warto wiedzieć

Czyszczenie podłogi

Jak myć podłogę?
Dom

Wyróżniona porada

Żelazko

Jak wybrać żelazko?
Dom