Jak działa herbata pu erh?
Pu-erh nie wymaga przedstawiania, bowiem jest powszechnie znana wśród osób dbających o linię, jako pogromca tłuszczu. Jej właściwości w procesie trawienia i wspomaganiu odchudzania są nieocenione, ale pu-erh ma też inne zalety.
- Ten gatunek herbaty zaliczany jest do czerwonych, czyli takich, które zostały poddane częściowej fermentacji, a ich liście na krawędziach wybarwiły się na czerwono. Wysuszone zapewniają napar o intensywnym kolorze i ziemisto-korzennym smaku.
- Pu-erh znana jest jeszcze ze starożytnych Chin, a szczególnie była lubiana przez chińskich cesarzy. Dziś szczególnie się ją docenia, jako wyjątkowe wspomaganie w poprawie przemiany materii i spalaniu tkanki tłuszczowej.
- Jej działanie odchudzające zostało potwierdzone przez lekarzy europejskich. Klasyczna herbata tego gatunku pochodzi z chińskiej prowincji Yunnan, gdzie jest uprawiana od ponad 2 tysięcy lat. Tak długo również stosowany jest specjalny sposób jej produkcji, wymagający długiego okresu leżakowania, którego czas jest precyzyjne określony i nie może ulegać skróceniu. Najlepsze i najbardziej wartościowe gatunki dojrzewają nawet 60 lat.
- Walory zdrowotne herbata Pu-erh zawdzięcza miedzy innymi procesowi leżakowania, dzięki któremu liście wzbogacają się w cenne flawonoidy, ale również roślinie, z której liści powstaje. Camelia sinensis to wyjątkowe bogactwo minerałów - wapnia, magnezu, żelaza, cynku, manganu, miedzi, selenu, a także ważne dla procesów organicznych substancje, jak garbniki, alkaloidy, witamina E czy aminokwasy. Dzięki tym wszystkim substancjom i minerałom Pu-erh wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, zapobiegając krwotokom, poprawiające krążenie krwi, a dzięki właściwościom moczopędnym obniża ciśnienie, jest pomocna w leczeniu miażdżycy, działa odtruwająco i przeciwutleniająco, może normować proces nowotworowy.
- Wykazuje wiele działań wspomagających odchudzanie. Do tych ostatnich zalicza się stymulację wydzielania soków trawiennych, poprawę perystaltyki jelit, przyspieszenie metabolizmu tłuszczowego zwłaszcza w tkance podskórnej. Pu-erh nie bez powodu nazywana jest zabójcą tłuszczu. Badania wykazały, że osoby pijące regularnie 3-4 szklanki dziennie chudły nawet do 10 kg miesięcznie bez stosowania diety. Herbata wykazuje też właściwości normalizujące ciśnienia krwi.
Parzenie herbaty Pu-erh nie wymaga ani żadnych specjalnych naczyń, ani skomplikowanych metod. Wystarczy umieszczenie odpowiedniej ilości suszu w filiżance lub czajniku i zalanie jej wodą w stanie dochodzącym do wrzenia, o temperaturze około 95 stopni. Zaparzanie powinno trwać pod przykryciem lub w zamkniętym dzbanku około 2-3 minut. Ilość suszu jest zależna od upodobań, ale najlepsze efekty zapewnia 1 łyżeczka na filiżankę. Jak większość specjalnych gatunków tak i ten można zaparzać 2-3 razy. Napar najlepiej spożywać po posiłku 3-4 razy dziennie, w postaci naturalnej. Dodatek cukru niszczy niektóre cenne substancje. Ważny jest też dobór gatunku suszu. Powinien on być oryginalnie pakowany w Chinach, posiadać oznaczenia producenta, a po zaparzeniu cechować się intensywnym kolorem i aromatem.