Jak nakryć stół wielkanocny?
Każda Pani domu chce by podczas świątecznego przyjęcia stół wyglądał elegancko i oryginalnie, a zastawa była dobrze ustawiona. Oto kilka propozycji.
- Serwis nie musi być porcelanowy. Jeśli masz talerze zdobione wzorem kwiatowym chętnie ich użyj. Zwróć uwagę na to, aby nie miały smug i rys. Ustawiamy je w równych odstępach. Odległość między siedzącymi gośćmi powinna być nie mniejsza niż 60 cm. Na spód kładziemy talerz do dania głównego, a na nim talerz na zakąski. Podczas sprzątania talerzy zakąskowych w ich miejsce stawiamy talerze do zupy.
- Wszystkie sztućce, które rozkładamy przy nakryciu powinny pochodzić z tego samego kompletu. Połóż je w równych odległościach w takiej kolejności w jakiej będą używane przez gości. Po prawej stronie musi leżeć nóż i łyżka, natomiast po lewej stronie widelec. Nad nakryciem ułóż łyżeczkę i widelczyk do ciasta. Widelczyk powinien być zwrócony prawą stroną, zaś łyżeczka lewą stroną.
- Śnieżnobiały obrus zawsze pasuje do sztućców i porcelany, ale jeśli chcesz użyć kolorowego to pamiętaj o harmonijnym połączeniu kolorów zastawy z tkaniną.
- Kieliszki mogą być gładkie, proste lub z grawerem. Ustawiaj je po prawej stronie nakrycia przed sztućcami (kieliszek do wina, kielich do wody, kieliszek do wódki).
- Serwetki powinny być bawełniane lub lniane o tym samym kolorze co obrus lub stroik. Unikaj serwetek papierowych.
- Nie zapomnij o małym stroiku Wielkanocnym. Możesz go ustawić na środku stołu, tak by nie przeszkadzał gościom.