Jak zrobić dżem truskawkowy?
Truskawki to owoce smaczne i zawierające mnóstwo witamin. Idealnie nadają się na deser. Wystarczy tylko odrobina jogurtu lub śmietany. Można z nich sporządzać dżemy, kompoty i mrożonki. Oto kilka porad na smaczny dżem truskawkowy.
Kosztując go uzyskasz smak, który zadowoli każde podniebienie.
Lista produktów:
- 2kg truskawek,
- 2kg cukru,
- jedna cytryna,
- 8- 10 słoików
- Krok 1: Umyj truskawki i cytrynę. Usuń z nich szypułki. Przekrój owoce na ćwiartki i włóż do miski, zasypy 1 kg cukru i przechowuj w lodówce przez 2-2,5h (muszą puścić sok).
- Krok 2: Po tym czasie, wyjmij owoce z lodówki dosyp 1kg cukru i gotuj na wolnym ogniu. Z cytryny wyciśnij sok i wlej go do garnka z truskawkami.
- Krok 3: Gotuj truskawki do momentu, aż cukier się rozpuści. Wystarczy 1-1,5h. Usuwaj powstałą pianę.
- Krok 4: Jeśli uzyskasz odpowiednią konsystencję dżemu nakładaj go do wyparzonych i osuszonych słoików. Rób to, gdy dżem jest jeszcze gorący.
- Krok 5: Dobrze zakręć słoiki i odwróć je do góry dnem.
- Krok 6: Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.