Jak zrobić pieczeń wieprzową?
Pieczeń wieprzowa sprawdzi się zarówno na zwyczajny obiad, jak i na rodzinne przyjęcie. Jak jednak najlepiej ją przygotować?
1. Jeśli masz zamiar piec schab - pamiętaj że ten kawałek wieprzowiny jest dość chudy, dlatego mięso przed włożeniem do piekarnika najlepiej zamarynować. Schab można także obłożyć plasterkami boczku lub warzyw (cebuli, marchewki). Przed pieczeniem porcję można nieco obsmażyć na tłuszczu albo sparzyć octem.
2. Jeśli masz zamiar piec szynkę – najlepiej upiecz kawałek w całości. Jeśli chcesz, aby pieczeń była trwalsza i miała ładniejszy kolor możesz ją zapeklować.
3. Jeśli masz zamiar piec boczek – najlepszy smak będzie miała pieczeń z boczku wraz z żeberkami, niestety wtedy trudniej danie pokroić. Boczek jest dość tłusty, dlatego ciekawym pomysłem jest wykorzystanie cienkiego kawałka i uformowanie z niego rolady z mniej kalorycznym nadzieniem.