Jaka dieta na wrzody?
Chorobę wrzodową leczy się przede wszystkim środkami farmakologicznymi. Kurację jednak możesz wspomóc, wprowadzając do codziennego menu pewne modyfikacje. Co zatem należy jeść?
W codziennym jadłospisie muszą znaleźć się takie produkty spożywcze, które nie będą podrażniać i obciążać ścian żołądka. Postaw na młode i soczyste warzywa - najlepiej gotowane. Wybieraj dynię, marchew, pietruszkę. Unikaj kapusty, kalafiora, cebuli.
Ważne jest dostarczanie sporej dawki owoców. Ważne by były dojrzałe i bez skórki.Wybieraj banany, jagody, jabłka pieczone, brzoskwinie. Unikaj czereśni, agrestu, śliwek.
Jeśli mięso - to tylko chude, gotowane albo pieczone. Postaw na mięso królicze, indycze, drób. Zrezygnuj z gotowych wędlin oraz wołowiny.