Jaka dieta po zawale?
Jesteś po zawale? Nie wiesz, co powinieneś jeść? Oto kilka wskazówek dotyczących jadłospisu.
1. Jeśli jesteś po zawale, to powinieneś wybrać zdecydowanie lekkostrawne menu.
2. Pamiętaj, byś jadał regularnie – najlepiej pięć razy dnia w małych porcjach. Co więcej - powinieneś wypijać do 8 szklanek płynów dziennie.
3. Powinieneś jadać ryby, ponieważ posiadają one kwasy tłuszczowe Omega. Zdecyduj się tez na warzywa i owoce. W szczególności polecane są pomidory, szpinak, aronia, a także awokado i ciemne winogrona – obniżają ciśnienie tętnicze.
4. Pamiętaj, by w jadłospisie zagościły pełnoziarniste przetwory zbożowe – kasza gryczana, razowy makaron, czy brązowy ryż.
5. W diecie możesz umieścić także nabiał chudy oraz drób bez skórki. Tego typu produkty jadaj 1 – 2 razy dziennie.