Dania z drobiu - z czym podawać?
Często przygotowujesz pieczony drób? Pamiętaj o odpowiednich dodatkach, a Twoje pieczenie będą wyśmienite.
W przypadku, gdy przygotowujesz pieczeń z białego mięsa znakomicie sprawdzi się majeranek, natka, tymianek, curry, imbir, mielona papryka, estragon. Do jasnego drobiu doskonałym dodatkiem jest także oliwa, czosnek oraz sok z cytryny. Jeśli pieczesz kurczaka w całości, z tych składników możesz przygotować marynatę – dzięki temu mięso dobrze najdzie przyprawami.
Zaś ciemne mięso (np. kaczka) doskonale komponuje się z majerankiem, jałowcem, imbirem, winem, sokiem cytrynowym i pomarańczowym. Ciekawym połączeniem jest nadzianie mięsa kaczki słodkimi owocami – jabłkami bądź pomarańczami.
Pamiętaj jednak, że słodkie owoce nie pasują do smaku kurczaka.