Jak nie przytyć w Święta Wielkanocne?
Kilka dni przed Wielkanocą zaczęłaś się odchudzać? Boisz się, że podczas biesiadowania z rodziną przytyjesz? Dobierz odpowiednią strategię podczas nakładania posiłku na talerz.
- Nie jedz zbyt dużo ciast z kremami, bitą śmietaną, mazurków serników, boczku, białej kiełbasy i pasztetów. One najbardziej szkodzą Twojej tuszy, gdyż zawierają mnóstwo cukrów i tłuszczu. Zjedzenie jednej białej kiełbasy dostarcza 270 kcal, kawałek ciasta około 500 kcal, zaś dwa plastry pasztetu to 360 kcal.
- Jeśli masz ochotę na wielkanocne babki, i ciasta drożdżowe możesz je jeść, ale niewielkie porcje. Sporadycznie sięgaj po wędlinę i chude pieczone mięsa. Babka wielkanocna, ciasto drożdżowe, ciasta piaskowe zawierają mało tłuszczu i są mało słodkie. Kawałek babki drożdżowej dostarcza 280 kcal, natomiast trzy plastry pieczeni cielęcej to jedynie 125 kcal.
- Jajka faszerowane, żurek i galarety z drobiu to specjały po które możesz chętnie sięgać. Nie zawierają dużo tłuszczu i nie ma w nich węglowodanów. Żurek posiada zakwas, który działa jak balsam dla żołądka. Jajka dostarczają białka i witamin. Jajko – 70 kcal, zaś faszerowane – 200 kcal, chudy żurek to około 250 kcal. 4. Jeśli masz duży apetyt to pochłaniaj do woli sałatki warzywne, z małą ilością mięsa i sera, sałatki owocowe, i całe owoce. Sałatki jak i owoce dostarczają duże ilości błonnika pokarmowego. On nadaje uczucie sytości. 3 łyżki sałatki z warzyw (pomidorów, sałaty, rzodkiewki i ogórka z odrobiną oliwy) to jedyne 200 kcal.