Jakie przetwory z owoców?
Chciałabyś zrobić domowe przetwory? Przygotuj odpowiednio owoce.
Pierwszym krokiem jest już sam zakup owoców do przetwarzania. Najlepiej, aby były one zupełnie zdrowe (np. nieobite). Jedynie na galaretkę czy marmoladę można przeznaczyć owoce nieco gorszej jakości. Wybierając owoce na kompoty cz syropy zwróć uwagę na ich jędrność. Zbyt dojrzałe mogą bowiem rozgotować się i nieapetycznie wyglądać w słoikach. W przypadku dżemów, konfitur czy powideł ta cecha nie ma akurat znaczenia – na powidła możesz wręcz wybrać śliwki nieco przejrzałe, ponieważ są słodsze.
Pamiętaj również o tym, aby z owoców pestkowych (np. śliwek czy brzoskwiń) usunąć pestki, które zawierają kwas pruski (przy dłuższym przechowywaniu przeniknie on do całego słoika).