Jakie zioła do potraw?
Zioła powinny być suszone ale świeże. Różne odmiany ziół pachną, smakują i wyglądają inaczej.
Suszone zioła szybko tracą aromat, a świeże mają intensywniejszy smak. W kuchennej szafce powinny być przechowywane nie dłużej niż rok.
- Oregano ma aromat zbliżony do majeranku ale nieco silniejszy. Dodaje się go do ryb, jaj, warzyw.
- Rozmaryn ma aromat cytrynowy. Nadaje się do ryb, marynat, kurczaka i dziczyzny.
- Bazylia charakteryzuje się słodko-cierpkim smakiem. W kuchni pasuje do sałaty, jaj, drobiu i makaronu.
- Kolendra przypomina pietruszkę, a dodaje się jej do ryżu, salsy, sałatki z awokado.
- Estragon posiada aromat słodko-korzenny i idealnie pasuje do cielęciny, potraw z jaj, ziemniaków i zapiekanek.
- Tymianek - to charakterystyczna przyprawa o ostrym miętowym smaku, najlepsza do dań mięsnych, sosów ze śmietaną, pasztetów i zup.