Na co jest inulina?
Hamuje apetyt, ułatwia odchudzanie, obniża stężenie glukozy we krwi i oczyszcza organizm.
- Inulina jest naturalnym węglowodanem złożonym, mającym wiele właściwości korzystnych dla układu pokarmowego.
- To prebiotyk stymulujący rozwój pożytecznych bakterii jelitowych.
- Mówi się o nim jako o błonniku pokarmowym ze względu na właściwości regulujące i oczyszczające układ pokarmowy.
- Nie podrażnia jelit i normuje ich pracę. Pozytywnie wpływa na Ph jelita grubego ograniczając procesy gnilne.
- Obniża stężenie glukozy we krwi unikając cukrzycy. Skuteczne zmniejsza poziom cholesterolu we krwi.
- Zwiększa wchłanianie różnych składników mineralnych. Mowa o wapniu i magnezie, które wpływają na mineralizacje kości. Zalecany jest osobom chorującym na osteoporozę.
- Hamuje apetyt i ułatwia odchudzanie zwiększając uczycie sytości. Wpływa na zmniejszenie apetytu i tym samym przyjmowaniu mniejszej porcji pokarmów. Inulina znajduje się w cebuli, szparagach, karczochu, korzeniach cykorii, ziarnach zbóż, w batonikach musli. Inulinę łatwo dostać w proszku. Taką używa się do zagęszczania sosów, zup, omletów, naleśników, deserów i ciast.