Pieczenie drobiu - jak postępować?
Drób jest smaczny i niedrogi. Upieczony w całości wygląda bardzo efektownie. Jak jednak najlepiej go piec?
1. Kurczak – mięso przed pieczeniem warto zamarynować oraz przygotować do niego odpowiedni farsz. Kurczaki są chude i właśnie z tego powodu tuszki najlepiej piec w całości – dzięki skórce mięso będzie bowiem bardziej soczyste. Aby pieczeń nie wyschła najlepiej piec ją w foliowym rękawie. Około 10 minut przed końcem pieczenia wyjmij jednak porcję z rękawa – dzięki temu skórka pięknie się przyrumieni.
2. Kaczka – przed pieczeniem koniecznie ponakłuwaj pieczeń widelcem i ułóż ją w brytfannie z rusztem – dzięki temu wytopi się nadmiar tłuszczu.
3. Filet z indyka – przed pieczeniem najlepiej go delikatnie obsmażyć na oleju albo sparzyć wrzątkiem – dzięki temu mięso będzie bardziej soczyste.