Jak marynować mięso na grilla?
Mięso na grilla trzeba odpowiednio przyprawić. Znakomicie sprawdzą się marynaty. Pamiętaj jednak, aby różne rodzaje mięsa inaczej przyprawiać.
1. Marynata do drobiu – zmieszaj szklankę piwa z odrobiną czosnku, 6 łyżkami oleju, 3 łyżkami miodu. Do smaku dodaj sól, pieprz, bazylię i ostrą paprykę.
2. Marynata do karkówki – zmieszaj połowę szklanki oleju z czosnkiem, łyżką ziół prowansalskich, łyżeczką chili i łyżką przyprawy typu Vegeta.
3. Marynata do wieprzowiny – zmieszaj 6 łyżek sosu sojowego, 2 łyżeczki musztardy, 3 łyżki sosu chili, kilka ząbków czosnku, 8 łyżek oleju. Całość dopraw kopiastą łyżką ulubionych ziół. Tak przygotowaną marynatę możesz wykorzystać również do udek z kurczaka.