Jakie pomysły na dekorowanie dań?
Chcesz zaskoczyć swoich gości? Podaj dania w jadalnych „naczyniach”.
Jeśli planujesz podać zimne przekąski, np. sałatkę, pastę z twarogu albo ryb „miseczki” możesz przygotować na przykład z pomidorów, papryki albo ogórków. Efektowne będą także liście sałaty lodowej czy cykorii.
Jeśli zaś przygotowujesz dania gorące wybierz bardziej twarde warzywa, np. paprykę, kalarepkę, cebulę, cukinię albo bakłażan. Znakomicie sprawdzają się one z mięsno-ryżowym farszem. Zupę dyniową możesz podać w podpieczonej dyni. Zaś kapuśniak, gulasz albo bigos można podać w wydrążonej bułce albo w chlebie.
Sałatki owocowe efektownie będą wyglądać w melonie, połówce ananasa czy arbuza.
Do wydrążania owoców wystarczy ci zwyczajna łyżeczka. W przypadku twardszych warzyw nieoceniony okaże się mały nożyk. Pamiętaj również o tym, aby taka „zastawa” była odpowiednio gruba (około 1,5-2cm).