Jak przygotować mięso na grilla?

Mięso z grilla znakomicie sprawdzi się zarówno na rodzinny niedzielny obiad, jak i na przyjecie w ogrodzie. Jak jednak je przygotować?

Przygotowywanie mięsa na grilla

Ważne są już same zakupy. Najlepiej na grilla nadaje się mięso drobiowe – z piersi kurczaka są doskonałe na szaszłyki, udka można przyrządzić w całości. Sprawdzi się także wieprzowina, np. karkówka albo miękka polędwiczka.

Aby mięso było aromatyczne warto przygotować je dzień wcześniej. Pokrojone w plastry albo grubszą kostkę (np. na szaszłyki) kawałki trzeba dokładnie natrzeć marynatą, przykryć i wstawić do lodówki – na co najmniej 12 godzin. Dzięki temu dobrze najdzie ono zapachem przypraw i będzie bardziej kruche w smaku.

Zobacz też:

Jakie akcesoria do grilla?

Akcesoria przydatne do grillowania

Jak marynować mięso na grilla?

Marynaty na grilla

Jak optycznie powiększyć mieszkanie?

Dodatkowe miejsce w mieszkaniu

Gdzie trzymać zabawki?

Kosz na zabawki i pomoce szkolne

Meble ogrodowe - jak czyścić?

Meble ogrodowe

Jaki sprzęt do kuchni?

Sprzęty kuchenne

Jakie pomysły na dekorowanie dań?

Jadalna zastawa

Jak czytać etykiety?

Etykiety produktów spożywczych

Jaki sok?

Sok

Jak nauczyć kota korzystać z kuwety?

Kot w kuwecie

Jak złożyć prześcieradło z gumką?

Prześcieradło z gumką na łóżku

Do czego folia aluminiowa?

Folia aluminiowa

Jakie są zdrowe rośliny

Bluszcz neutralizuje zanieczyszczenia

Cyfrowa telewizja - jak ją odbierać?

Fikus Benjamina poprawia jakość powietrza

Jaki automat do chleba?

Urządzenie do pieczenia chleba

Czyszczenie łazienki - jak postępować?

Czyszczenie łazienki

Jak odpowietrzyć kaloryfer?

Kaloryfer

Meble z drewna - jak o nie dbać?

Dbanie o meble drewniane

Pieczenie drobiu - jak postępować?

Pieczenie drobiu

Dania z drobiu - z czym podawać?

Dodatki do drobiu

Warto wiedzieć

Czyszczenie podłogi

Jak myć podłogę?
Dom

Wyróżniona porada

Żelazko

Jak wybrać żelazko?
Dom