Jaki nóż do kuchni?
Nóż jest niezbędny w każdej kuchni. Jeśli posiadamy naprawdę wysokiej jakości akcesoria, wówczas prace kuchenne można wykonać szybciej i łatwiej. Jakie noże powinnaś posiadać?
1. Ażurowy nóż do serów.
Doskonale nadaje się do krojenia miękkich serów pleśniowych (np. typu brie). Specjalne otwory zapobiegają „mazaniu się” sera.
2. Nóż do pizzy.
Tnąca część noża przypomina kolistą tarczę. Jest gładka, ale niezwykle ostra. W ten sposób w kilku ruchach można dokładnie pokroić pizzę w trójkąty.
3. Nóż do pieczywa.
Powinien posiadać długie i ząbkowane ostrze. Dzięki temu pokroisz chleb na idealne kromki. Jednocześnie chroni przed skaleczeniem.
4. Nóż do filetowania mięsa.
Posiada długie i giętkie ostrze. Dzięki temu łatwo oddziela skórę ryby oraz błony w mięsie.