Jak suszyć grzyby?

Suszone grzyby są wyśmienitym dodatkiem do wielu potraw – pierogów, naleśników, sosów, zup. Jak jednak zasuszyć grzyby, aby były smaczne i aromatyczne?

Suszenie grzybów

Możesz suszyć zarówno całe grzybki, jak i jedynie kapelusze. Możesz także swoje zbiory pokroić w drobne części. Grzyby można suszyć zarówno na słońcu, jak i na płycie kuchennej, w piekarniku albo w specjalnej suszarce elektrycznej. Suszenie powinno trwać aż do momentu, gdy grzyby dadzą się złamać. Pamiętaj, aby ich nie przypalić, bo będą gorzkie. Odpowiednio przygotowany susz jest jasny i ma intensywny aromat. Gdy już uznasz, że grzyby są odpowiednio suche wrzuć je do zamykanego słoika i przechowuj w suchym i ciemnym miejscu.

Zobacz też:

Jak mrozić grzyby?

Mrożenie grzybów

Jak marynować grzyby?

Marynowanie grzybów

Jak przechowywać grzyby?

Przechowywanie grzybów

Jak smażyć?

Smażenie

Jakie potrawy jednogarnkowe?

Potrawy jednogarnkowe

Jaki makaron?

Makaron

Jak gotować kasze i ryż?

Ryż

Jakie są najlepsze ziemniaki?

Najlepsze ziemniaki

Jakie dania z ziemniaków?

Przyrządzanie ziemniaków

Jak przygotować mięso na grilla?

Przygotowywanie mięsa na grilla

Jakie akcesoria do grilla?

Akcesoria przydatne do grillowania

Jak marynować mięso na grilla?

Marynaty na grilla

Jak optycznie powiększyć mieszkanie?

Dodatkowe miejsce w mieszkaniu

Gdzie trzymać zabawki?

Kosz na zabawki i pomoce szkolne

Meble ogrodowe - jak czyścić?

Meble ogrodowe

Jaki sprzęt do kuchni?

Sprzęty kuchenne

Jakie pomysły na dekorowanie dań?

Jadalna zastawa

Jak czytać etykiety?

Etykiety produktów spożywczych

Jaki sok?

Sok

Jak nauczyć kota korzystać z kuwety?

Kot w kuwecie

Warto wiedzieć

Czyszczenie podłogi

Jak myć podłogę?
Dom

Wyróżniona porada

Żelazko

Jak wybrać żelazko?
Dom