Jaki makaron?
Popularny makaron jest doskonałym źródłem energii. Dostarcza także białka i węglowodanów. Warto więc wkomponować go w jadłospis.
W sklepach możemy odnaleźć mnóstwo jego gatunków. Warto zwrócić uwagę na to, że makarony różnią się między sobą nie tylko kształtem czy kolorem, ale i składem. Popularny makaron z mąki pszennej nie jest jedynym produktem wartym Twojej uwagi. Możesz kupić również makaron z mąki razowej albo makarony sojowe czy ryżowe (znakomite do dań chińskich).
Do zup dodawaj makaron ugotowany osobno. Jeśli przygotowujesz potrawy jednogarnkowe makaron możesz wrzucić bezpośrednio do potrawy – pamiętaj jednak, żeby zrobić to dopiero tuż przed końcem gotowania. Do zapiekanek dodawaj makaron ugotowany na półtwardo. Przyrządzając lazanię warto delikatnie obgotować płaty w płaskim naczyniu.