Jak gotować kasze i ryż?
Ryż i kasza są nie tylko wysokoenergetyczne, ale i bogate w witaminy oraz składniki mineralne. Koniecznie więc włącz je do jadłospisu Twojej rodziny.
Do wyboru masz całą paletę gatunków. Możesz zdecydować się zarówno na kasze pszenne (np. popularna kasza manna), jak i na tradycyjną kaszę jęczmienną, jaglaną, gryczaną i kukurydzianą. Jeśli chodzi o ryż to najpopularniejszy jest biały krótkoziarnisty, który po ugotowaniu lekko się klei. W sklepach znajdziesz także ryż brązowy, basmati i parboiled (sypkie) oraz charakterystyczny aromatyczny ryż jaśminowy.
Przygotowując kaszę bądź ryż pamiętaj, aby przed gotowaniem dokładnie je wypłukać (oprócz manny i kaszy kukurydzianej). W przypadku kaszy pamiętaj, że podczas gotowania znacznie zwiększa ona objętość – ze szklanki surowego produktu po ugotowaniu może powstać nawet 3,5 szklanki.