Jakie dania z ziemniaków?
Ziemniaki są znakomitym dodatkiem do wielu potraw. Nie tylko w swojej tradycyjnej (czyli tak zwanej tłuczonej) formie.
1. Potrawki – smaczne i pożywne, a zarazem proste danie z ziemniaków. Pamiętaj jednak, aby do tego rodzaju dań ziemniaki dodawać dopiero wtedy, gdy mięso oraz warzywa będą już podgotowane – półmiękkie. Dzięki temu ziemniaki nie rozpadną się w przyrządzanej potrawie.
2. Zapiekanki – ziemniaczane zapiekanki to jedna z tradycji polskiej kuchni. Warto jednak do tego rodzaju potraw dodawać lekko obgotowane ziemniaki. W ten sposób zawsze skrócisz czas przygotowania potrawy.
3. Zupy – te z dodatkiem ziemniaków znane są niemal w każdym polskim domu. Jeśli chcesz przyrządzić danie z kapustą kiszoną pamiętaj jednak o tym, że najpierw musisz ugotować ziemniaki i dopiero dodać kapustę. Odwrotna kolejność sprawi, że ziemniaki pozostaną twarde.