Jak przechowywać grzyby?
Grzyby dodadzą niepowtarzalnego aromatu wielu potrawom. Warto więc przygotować je na zimę. W jaki sposób jednak to zrobić?
Najpopularniejszym sposobem jest suszenie i marynowanie, ewentualnie mrożenie. Ale grzybki można przetwarzać także na nieco inne sposoby. Jakie?
Warto sięgnąć tutaj do tak zwanych „babcinych sposobów”. I tak zawartość naszego koszyka z powodzeniem można zasolić. Tradycyjnym sposobem jest także kwaszenie. Smaczne przetwory można również uzyskać z grzybów duszonych. Podduszone w lekko zakwaszonej wodzie grzybki po prostu wkładamy do słoików i pasteryzujemy. Niezbyt rozpowszechnionym sposobem jest przechowywanie grzybów w tłuszczu. Grzybki należy w tym wypadku poddusić na maśle, przełożyć do słoików i poddać tradycyjnemu utrwalaniu cieplnemu, czyli pasteryzacji.