Jak marynować grzyby?
Marynowane grzybki są w Polsce popularnym dodatkiem do przekąsek, past, koreczków i sałatek. Jeśli chcesz je samodzielnie przygotować musisz jednak pamiętać o kilku ważnych zasadach.
1. Do marynowanie najlepiej nadadzą się niewielkie grzybki, ponieważ nie tylko wyglądają najbardziej apetycznie, ale i są bardziej miękkie niż większe okazy.
2. Do wody, w której obgotowujesz grzyby warto dodać nie tylko odrobinę soli, ale i ocet lub sok z cytryny – dzięki temu zachowają swój naturalny kolor.
3. Czas obgotowywania dostosuj do rodzaju grzybów. I tak borowikom czy podgrzybkom w zupełności wystarczy 10-15 minut, zaś na przykład gąski albo kurki warto gotować około 20 minut.
4. W słoikach układaj już ostudzone grzybki.
5. Gdy nie chcesz pasteryzować słoików zalej grzyby gorącą marynatą.