Jak marynować grzyby?

Marynowane grzybki są w Polsce popularnym dodatkiem do przekąsek, past, koreczków i sałatek. Jeśli chcesz je samodzielnie przygotować musisz jednak pamiętać o kilku ważnych zasadach.

Marynowanie grzybów

1.    Do marynowanie najlepiej nadadzą się niewielkie grzybki, ponieważ nie tylko wyglądają najbardziej apetycznie, ale i są bardziej miękkie niż większe okazy.

2.    Do wody, w której obgotowujesz grzyby warto dodać nie tylko odrobinę soli, ale i ocet lub sok z cytryny – dzięki temu zachowają swój naturalny kolor.

3.    Czas obgotowywania dostosuj do rodzaju grzybów. I tak borowikom czy podgrzybkom w zupełności wystarczy 10-15 minut, zaś na przykład gąski albo kurki warto gotować około 20 minut.

4.    W słoikach układaj już ostudzone grzybki.

5.    Gdy nie chcesz pasteryzować słoików zalej grzyby gorącą marynatą.

Zobacz też:

Jak przechowywać grzyby?

Przechowywanie grzybów

Jak smażyć?

Smażenie

Jakie potrawy jednogarnkowe?

Potrawy jednogarnkowe

Jaki makaron?

Makaron

Jak gotować kasze i ryż?

Ryż

Jakie są najlepsze ziemniaki?

Najlepsze ziemniaki

Jakie dania z ziemniaków?

Przyrządzanie ziemniaków

Jak przygotować mięso na grilla?

Przygotowywanie mięsa na grilla

Jakie akcesoria do grilla?

Akcesoria przydatne do grillowania

Jak marynować mięso na grilla?

Marynaty na grilla

Jak optycznie powiększyć mieszkanie?

Dodatkowe miejsce w mieszkaniu

Gdzie trzymać zabawki?

Kosz na zabawki i pomoce szkolne

Meble ogrodowe - jak czyścić?

Meble ogrodowe

Jaki sprzęt do kuchni?

Sprzęty kuchenne

Jakie pomysły na dekorowanie dań?

Jadalna zastawa

Jak czytać etykiety?

Etykiety produktów spożywczych

Jaki sok?

Sok

Jak nauczyć kota korzystać z kuwety?

Kot w kuwecie

Jak złożyć prześcieradło z gumką?

Prześcieradło z gumką na łóżku

Do czego folia aluminiowa?

Folia aluminiowa

Warto wiedzieć

Czyszczenie podłogi

Jak myć podłogę?
Dom

Wyróżniona porada

Żelazko

Jak wybrać żelazko?
Dom