Jak mrozić grzyby?

Grzyby można przetwarzać na wiele sposobów. Jednym z nich jest mrożenie. Wbrew powszechnym opiniom tak przygotowane grzyby są doskonałym dodatkiem do wielu potraw.

Mrożenie grzybów

Mrożone grzyby dodadzą aromatu zupom i sosom, nadają się także do zapiekanek i różnego rodzaju tart.

Pamiętaj jednak o tym, aby odpowiednio przygotować do mrożenia zebrane grzyby. Przede wszystkim przed włożeniem do zamrażalnika muszą być suche. Wilgotne grzyby musisz więc delikatnie osuszyć – możesz je po prostu rozłożyć na przykład na papierowych ręcznikach. Kurki i rydze przed zamrożeniem należy obgotować – dzięki temu nie będą miały gorzkiego posmaku. Nie zapominaj także o tym, że tak przygotowane potrawy wolno przechowywać w zamrażalniku tylko około pół roku. Do potraw dodawaj je bez uprzedniego rozmrażania.

Zobacz też:

Jak marynować grzyby?

Marynowanie grzybów

Jak przechowywać grzyby?

Przechowywanie grzybów

Jak smażyć?

Smażenie

Jakie potrawy jednogarnkowe?

Potrawy jednogarnkowe

Jaki makaron?

Makaron

Jak gotować kasze i ryż?

Ryż

Jakie są najlepsze ziemniaki?

Najlepsze ziemniaki

Jakie dania z ziemniaków?

Przyrządzanie ziemniaków

Jak przygotować mięso na grilla?

Przygotowywanie mięsa na grilla

Jakie akcesoria do grilla?

Akcesoria przydatne do grillowania

Jak marynować mięso na grilla?

Marynaty na grilla

Jak optycznie powiększyć mieszkanie?

Dodatkowe miejsce w mieszkaniu

Gdzie trzymać zabawki?

Kosz na zabawki i pomoce szkolne

Meble ogrodowe - jak czyścić?

Meble ogrodowe

Jaki sprzęt do kuchni?

Sprzęty kuchenne

Jakie pomysły na dekorowanie dań?

Jadalna zastawa

Jak czytać etykiety?

Etykiety produktów spożywczych

Jaki sok?

Sok

Jak nauczyć kota korzystać z kuwety?

Kot w kuwecie

Jak złożyć prześcieradło z gumką?

Prześcieradło z gumką na łóżku

Warto wiedzieć

Czyszczenie podłogi

Jak myć podłogę?
Dom

Wyróżniona porada

Żelazko

Jak wybrać żelazko?
Dom