Jaka odmiana fasoli?
Nasiona fasoli różnią się wielkością, barwą oraz walorami smakowymi. Zobacz do jakich potraw najlepiej pasują poszczególne gatunki.
1.Jaś – jedna z najpopularniejszym odmian fasoli. Ma białe duże nasiona. Charakteryzuje się delikatnym smakiem i mączystą konsystencją. Doskonale nadaje się do dań duszonych (np. fasolki po bretońsku) i zapiekanych. Z tej odmiany można przyrządzić także wyśmienite puree.
2. Fasola czerwona – charakteryzuje się słodkim smakiem. Znakomicie nadaje się do farszów oraz różnego rodzaju past. Najczęściej używana jest w daniach kuchni meksykańskiej.
3. Fasola perłowa – ma drobne białe nasionka. Dodaje się ją do zup (czerwonego czy ukraińskiego barszczu) oraz rozmaitych sałatek.
4. Fasola czarna – jej cechą charakterystyczną jest pikantno-słodki smak. Ten gatunek nie rozpada się w gotowaniu, dlatego znakomicie nadaje się do sałatek. Jest także dobrym uzupełnieniem potraw mięsnych.