Co na spadek cukru?
Jeśli masz cukrzycę, to musisz pilnować, by stężenie cukru było jak najbardziej zbliżone do normy. Zastanawiasz się co jeść, by stężenie cukru spadło? Oto kilka rad.
1. Pamiętaj, aby unikać tego co słodkie. Chodzi głównie o cukry proste. Wyrzuć zatem ze swego jadłospisu: ciastka, ciasta, pączki, czekoladki, lody, słodkie napoje i owoce: winogrona, śliwki, truskawki. Ogranicz białe pieczywo, pierogi, ryz, ziemniaki, jabłka, ananasy i banany.
2. Wybieraj zdrowe tłuszcze. Zamiast sięgać po tłuste mięso, śmietanę, czy masło i żółte sery, wybieraj ryby i chude mięso. Możesz jeść mleko i przetwory, ale o obniżonej zawartości tłuszczu.
3. Wybieraj produkty z błonnikiem. Szczególnie polecane są warzywa małokaloryczne, jak: brokuł, czy kalafior.