Jak działa herbata czerwona?

Czerwone herbaty to specjalna rodzina gatunków, powstających w specjalny sposób w wyniku fermentacji i suszenia liści. Są one wyjątkowo skuteczne w procesach odchudzania, nazywane też często „zabójcami tłuszczu”.

Herbata czerwona

Jak większość znanych herbat tak i te czerwone pochodzą w Azji, ale specjalizują się w ich produkcji głównie Chiny i Tajwan. Decydują o tym nie tylko warunki środowiskowe, ale przede wszystkim wypracowana przez tysiąclecia kultura picia herbaty, wiążąca się z modyfikowaniem jej gatunków oraz procesów produkcji.

Produkcja czerwonej herbaty polega na poddawaniu zebranych z określonych gatunków krzewów liści procesowi krótkiej fermentacji. Podczas jej przebiegu krawędzie liści zabarwiają się na czerwono stąd zarówno kolor otrzymywanego naparu, jak i jego nazwa. W procesie fermentacji herbata zyskuje też charakterystyczny smak przypominający nieco przyprawy korzenne z ziemistym dodatkiem.

Parzenie czerwonej herbaty jest podobne do tradycyjnej czarnej i wymaga ogrzanego czajniczka porcelanowego. Do takiego naczynia wsypuje się przygotowany susz w ilości do 1 łyżeczki na 200 ml wody. Duże znaczenie ma sama woda. Powinna być gotująca, ale nie przegotowana. Na początku wyczucie tego momentu może sprawiać problem, ale warto zagotować ją w odkrytym naczyniu i obserwować moment, kiedy woda staje się biała od powstających pęcherzyków, ale jeszcze nie bulgocze. Określa się ten etap jako drugie stadium gotowania. Woda powinna być też miękka, czyli pozbawiona zawartych w niej substancji poprzez zastosowanie filtra. Parzenie w takiej wodzie powinno trwać 3-4 minut. Twardsza woda wymaga dłuższego parzenia do 7 minut. Jeśli woda zostanie przegotowana herbata straci aromat. W niedogotowanej nie uzyska się pełni wartości naparu. Czas parzenia skraca się też, jeśli susz jest bardzo drobny albo wysokiej jakości. Herbatę pije się bez dodatku cukru - zwłaszcza, jeśli spożywają ją osoby odchudzające. Jednak jeśli smak nie przypadnie do gustu można skorzystać z czerwonych herbat aromatyzowanych.

Zobacz też:

Jak działa herbata odchudzająca?

Herbata odchudzajaca

Na co pomaga Yerba mate?

Plantacja herbaty Yerba mate

Dlaczego warto pić herbatę owocową?

Herbata owocowa

Jakie właściwości ma czarna herbata?

Herbata czarna

Jak działa herbata pu erh?

Herbata pu erh

Jakie pierwiastki są ważne dla kobiet?

Pomidory - źródło magnezu i potasu

Jak zażywać suplementy diety?

Zażywanie suplementów diety

Jak wybrać test ciążowy?

Płytkowy test ciążowy

Jak zwalczyć suchy kaszel?

Kaszląca suchym kaszlem kobieta

Jak walczyć z bezsennością?

Kobieta podczas bezsennej nocy

Jak wybrać soczewki kontaktowe?

Zakładanie soczewki kontaktowej

Jak wybrać szczoteczkę do zębów?

Szczoteczka do zębów z nałożoną pastą

Jak leczyć grzybicę paznokci?

Kobieta u lekarza

Ranking najlepszych tabletek na odchudzanie z 2019 r.

Tabletki na odchudzanie: Silvets, African Mango, Acai Berry Extreme

Jak pozbyć się chrapania raz na zawsze

Chrapanie śpiącego mężczyzny na łóżku przeszkadza kobiecie

Jak hałas wpływa na zdrowie i jak z nim walczyć?

Hałas

Wyróżniona porada

Herbata z mięta - domowa kuracja na przejedzenie

Co na przejedzenie?
Zdrowie

Porada miesiąca

Ćwiczenia ruchowe na wzmocnienie odporności

Co na odporność?
Zdrowie