Jaka dieta dla poprawy wzroku?
Dużo czasu spędzamy przed telewizorem, komputerem w pomieszczeniach zamkniętych. Dlatego oczy mogą być narażone na choroby. Oprócz regularnych wizyt u okulisty należy dokonać w swojej diecie kilka drobnych zmian.
Praca przed różnymi ekranami, a także ciągłe zmiany w środowisku (promienie UV, itd.,) powodują osłabienie, pieczenie, wysuszenie i zmęczenie oczu. Wtedy warto często mrugać powiekami (oczyszcza to z odrobinek kurzu). Prawidłowa dieta również ma wpływ na oczy i ich pracę. Oczy potrzebują witaminę A. Dzięki niej nasz wzrok nie pogarsza się o zmierzchu. Siatkówka zostaje odżywiona a my widzimy ostro. Najwięcej witaminy A znajduje się w warzywach (to buraki, marchewka, pomidory, brokuły, kabaczek dynia) i owocach (suszone morele, brzoskwinie).
Druga cenna witamina to witamina B. Zawarta jest w ziarnach słonecznika, orzechach, kaszy, ryżu pełnoziarnistym pieczywie, płatkach wielozbożowych. Winogrona, jagody żurawina posiadają związki wzmacniające naczynia krwionośne gałki ocznej.