Na co pomaga dzika róża?
Kilka owoców dzikiej róży może pokryć u dorosłego człowieka dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Działa wzmacniająco, jest idealna na zmęczenie, osłabienie i stres.
Dziką róże warto zrywać w sierpniu i wrześniu, gdy owoce dojrzeją, zanim będą miękkie i soczyste. Suszyć w piekarniku początkowo w temperaturze od 80 do 100 stopni Celsjusza, a potem zmniejszyć do 50 stopni. Owoc dzikiej różny jest bogatym źródłem witaminy C (trzy owoce pokrywają dzienne zapotrzebowanie). Owoce zawierają też witaminę P, K, E, prowitaminę A i witaminy z grupy B. Można je wykorzystać i zaparzyć leczniczą herbatkę. Do kubka wrzucamy trzy lub cztery zmiażdżone sztuki i zalewamy wrzątkiem. Po 15 minutach pijemy. Herbatka ta działa w przypadku osłabienia, przeziębienia, problemów ze stawami, układem moczowym. Wystarczy wypicie 3 szklanek dziennie, aby objawy ustąpiły. Dzika róża jest skuteczna przy nieżytach przewodu pokarmowego, biegunkach, w chorobie wrzodowej żołądka i oparzeniach. W aptece można kupić gotowe preparaty zawierające ekstrakty z owoców dzikiej róży.