Jakie przekąski między posiłkami?
Nie należy podjadać między posiłkami. Wybierając przekąski róbmy to z głową odróżniając pełnowartościowe od tych niezdrowych. Dobre przekąski dodadzą sił i poprawia koncentrację.
Prawidłowo dobrane przekąski mogą zaspokoić nasz głód i pomóc. Dla osób zestresowanych najlepsze będą banany, orzechy włoskie, daktyle, figi. W nich znajduje się tryptofan, który jest przetwarzany na serotoninę (hormon o działaniu uspokajającym). Osoby dbające o linie powinny spożywać produkty, które zawierają dużo błonnika, gdyż prowadzi on do szybkiej przemiany materii. Przykładem takich przekąsek są warzywa- ogórek, rzodkiewka, które dostarczają mało kalorii). Na poprawienie koncentracji i sprawności umysłu idealny jest kawałek gorzkiej czekolady. Zawiera ona substancje stymulujące prace mózgu. Studenci przed egzaminem sięgają po pestki słonecznika, dyni, orzechy, winogrona lub gruszki. Produkty np., batonik zbożowy, suszone daktyle , morele, banan zawierają węglowodany złożone i przyczyniają się do szybkiej regeneracji sił. Na obniżenie cholesterolu dobre są owoce-marchew, gruszka, jabłko (w nich zawarte pektyny chłoną cholesterol). Orzechy również są odpowiednie gdyż zawierają kwasy omega-3.