Jak wzmocnić żyły?
Problemy z naczyniami krwionośnymi nie należą do przyjemnych. Watro je leczyć substancjami pochodzącymi z naturalnych źródeł.
- Witamina K - zapobiega krwotokom powodując zatrzymanie krwawienia, zapewnia krzepliwość krwi, a także zmniejsza obrzęki i siniaki. Witamina K występuje w ciemnozielonych warzywach (ogórku, szpinaku, brokułach, kapuście właściwej, sałacie, awokado, ziemniakach, serze, jogurcie, wątrobie) oraz w olejach (szafranowym i sojowym).
- Oczar – zmniejsza kruchość drobnych żyłek, odpowiada za regulacje krążenia. Jest składnikiem preparatów na problemy z żylakami (występuje np., w Latanie).
- Escyna – uszczelnia żyły oraz zapobiega pękaniu naczyń włosowatych. Escyna to inaczej wyciąg z kasztanowca. Można go znaleźć w preparatach (typu Aescin, Venescine forte).